Özel sohbet odaları harika bir fikir gibi görünebilir. Yazışma yoluyla dünyanın her yerinden insanlarla iletişim kurmanın, yeni insanlarla tanışmanın ya da mevcut ilişkilerini korumanın bir yoludur, bu tür bir teknoloji daha önce olmadığı kadar önce mümkün olmayan bir şeydi. Özel bir sohbet odası, kendinizi yalnız hissediyorsanız veya herhangi bir hastalığınızla mücadele ediyorsanız, rastgele insanlarla geçmişiniz hakkında bilmedikleri için rahatça bulabileceğiniz rahat kullanımlı bir alternatiftir. Kendinizle aynı konuyla ilgilenen veya mücadele eden çevrimiçi kişileri bulmak, rahatlama ve normallik duygusu sağlayabilir, çünkü biriyle yüzleşmediğinizde açık olmanız çok daha kolaydır ve muhtemelen gerçek hayatta hiç karşılaşmayacaksınız.
Teknolojideki bu gelişmeler büyük olmakla birlikte, özellikle çevrimiçi savunmasız olan veya sadece teknoloji meraklısı olmayan kişiler için özel çevrimiçi sohbet odalarını kullanmanın çeşitli tehlikeleri vardır.
İnternetin bize sunduğu çok şey var, ama elbette her zaman bu sohbet ortamını bozmak isteyen birileri var. Biz bunlara kısaca internet dünyasında TROL diyoruz. Troller sürekli saldırgan bir tutum sergilerler, tartışma başlatarak, akılsız ve kaba davranarak sohbet odalarında kaos yaratmaya bayılırlar. Troller, dürtü kontrolü olmayan ve psikolojik travmaya neden olan heyecan arayan bireylerdir.
Yapılan araştırmalara göre, psikolojik çalışmalar internet “trollerinin” genellikle yüksek düzeyde psikopati özellikleri gösteren erkekler olduğunu göstermiştir. Bu özellikler; empati eksikliği, eylemleri için vicdan azlığı, düşük suçluluk, duygusuz ve sadist davranışların yüksek seviyeleri. Başkalarının fiziksel ve psikolojik sıkıntılarına neden olmaktan zevk alırlar. Bazı normal insanlar da sinirli olduklarında trol eğilimi gösterebilirler, yani trole yatkın olurlar.
Peki bütün bunlar ne anlama geliyor? Basitçe, çalışmadaki “trol” özelliklerine sahip bireyler, birisinin üzgün veya kızgın olduğunu fark etme yeteneğinden yoksundur. Bilişsel empati eksikliği nedeniyle, “troller” sohbet odasında bir yazı gönderirken tamamen bilinçlidirler. Hangi düğmelere basacaklarını iyi bilirler. İnternet trolü asla duygusal tepkinizi içselleştiremez veya umursamaz. Çünkü gerçek bir pişmanlık hissedemezler. Bu nedenle, kendiniz hakkında güvensiz hissediyorsanız veya duygusal olarak mücadele ediyorsanız, yapmanız gereken son şey bir trolle yakalanmaktır. Duygusal durumunuzu umursamıyorlar ve zahmete değmediklerini fark etmezseniz, kendinizi daha da kötüleştirebilirler. Kesinlikle, düşük benlik saygısı veya özgüven eksikliği ile mücadeleniz trollerin hayatınızı sefil hale getirmeye devam edeceğini bilmek önemlidir. İç mücadelelerinizle başa çıkmak için daha güvenli alternatifler vardır.